چگونه قدرت نه گفتن داشته باشیم؟
خدیجه احمدی هستم، مدیر آکادمی مهرگون و مدرس افزاش عزت نفس و اعتمادبنفس بانوان. در این مقاله میخواهم با شما در مورد یکی از مشکلات اساسی مردم ایران یعنی نه گفتن صحبت کنم.
انسان موجود اجتماعی است ودرتعامل با دیگران نیازهایش برطرف می شود. اما دراین میان باید حدومرزخودمان را تعیین کنیم و به آن پایبند باشیم. افرادی که درروابط خود با دیگران حدودمرزی مشخص ندارند نمیتوانند قدرت نه گفتن داشته باشند.
این افراد همواره رضایت دیگران را در اولویت قرار میدهند و در جهت خواسته های دیگران رفتار می کنند. درواقع حدوحدود خود را نادیده می گیرند و به راحتی به دیگران بله می گویندهرچند اگر مطابق میل آنها نباشد.
اگر بخواهیم عمیق تر به این مساله نگاه کنیم می فهمیم معمولا افرادبه این خاطربه دیگران نمیتوانند نه بگویند چون نمیخواهند دیگران را ازدست دهند،ازرده خاطر شوند یا حس بدی بگیرند. این افراد میخواهند موردپذیرش دیگران باشند و گاهی احساسات انان را به احساسات خود ترجیح میدهند اما این راهش نیست؛ زیرا به عزت نفس افراد بشدت اسیب میزند و از انها فردی می سازد که همواره احترام به دیگران را نسبت به خود ارجعیت می دهند.
افرادی که قدرت نه گفتن ندارند به سلامتی خود نیز آسیب میزنند زیرا همواره دچار استرس هستند؛ ازاینکه کاری را خلاف میل شان انجام میدهند و نمی توانند نه بگویند دچار تنش روحی و دردهای عضلانی می شوند که آرامش را از آنها سلب می کند واضطراب زیادی را تحمل می کنند.
این افراد حتا ممکن است با ضعفی که در نه گفتن دارند مورد سواستفاده قراربگیرند. دیگران آنها را دست می اندازند و از ضعف شان درجهت برطرف شدن خواسته های خودشان بهره می برند . گاهی چنان این ضعف عمیق و کهنه می شود که فرد بعد از گذشت زمان زیادی تازه متوجه می شود که زمان زیادی را هدر داده است و دیگران صرفا از آنها سواستفاده کردند.
درواقع ما باید اولویت ها و ارزش های خود را مشخص کنیم و طبق آن رفتار کنیم و دراین میان اگر کسی از ما درخواستی داشت درابتدا خواسته ها و منافع خود را درنظر بگیریم و اگر متحمل ضررمالی،زمانی ویا خسارت های روحی و روانی که متعاقبا پیش خواهد آمد را شامل می شدیم از انجام ان کار استکاف کرده و با نه گفتن خیال خودمان را راحت کنیم.
اشتباه فکر نکنید؛ این اصلا خودخواهی و یا سنگ دلی نیست بلکه ما باید انرژی و وقت خود را ارزشمند بدانیم و با تمرکز کافی روی اهداف خود متمرکز باشیم اگر کارهای زیادی را خلاف میلتان بخواهید انجام دهید قطعا انرژی تان تحلیل می رود و توانایی انجام برنامه های خود را نیز، نخواهی داشت و دراخر شما می مانید و کارهای نصفه و نیمه ای که کلی عقب افتاده اید.
اما این آخر ماجرا نیست دراین مقاله استراتژی های مختلفی را ارائه میدهم که با به کارگیری انها می توانید قدرت نه گفتن را پیدا کنید
۷ راز برای به دست آوردن قدرت نه گفتن
1. اولویت های خودتان را زندگی کنید
قول میدهم اگر برنامه ی منظم و دقیقی برای زندگی داشته باشید و اولویت های خود را مشخص کرده باشید هیچ گاه با نه گفتن رودروایسی ندارید زیرا برای ذهن شما مشخص است که چه برنامه ای در پیش دارید به قول معروف سرتان به خودتان گرم است، حالا هرچقدر دیگران بخواهند این اولویت را ازشما بگیرند موفق نمی شوند شما دیگر میدانید زندگی کردن برای اولویت های خودتان به مراتب منطقی تر از این است که بخواهید به تعهدات دیگران پایبندی نشان دهید.
2. بجای اینکه نه را مستقیم بگویید ازکلمات دیگر زیرکانه استفاده کنید.
میدانید که کلمات دارای انرژی هستند و گفتن نه هم بار منفی را بوجود می آورد پس ما باید بتوانیم در بعضی موقعیت ها بجای نه گفتن از کلمات دیگر بطور زیرکانه استفاده کنیم تا فرد مقابل متوجه منظورمان بشود.
به طور مثال اگر دوستتان به شما زنگ زد و درعین حال شما درحال انجام کاری هستید و نمی توانید با او صحبت کنید؛ بهترین رفتار این است که زیرکانه به او نه بگویید.
به این صورت که…
من الان یک کار فوری دارم و ساعت ۸ با خیال راحت تر می توانم باشما صحبت کنم، این اجازه رو دارم بعدا زنگ بزنم؟
درواقع زیرپوست این جمله نه وجود دارد و ما توانستیم با به کاربردن کلمات به صورت زیرکانه پیام خود را برسانیم.
3. با اعتماد به نفس برخوردکنید
نیازها و خواسته های خود را با قاطعیت به زبان بیاورید تادیگران متوجه اهمیت ان شوند و بداننداولویت شما خودتان هستید.
اگرواقعا نمیخواهید کاری را انجام دهید با اما وشاید و اگر جواب ندهید با لحنی قاطع و محترمانه نه بگویید این به معنای داشتن اعتمادبنفس است نه بی ادبی.
4. با حسن جویی ازدیگران شروع کنید
فرض کنید دوستتان ازشما خواسته تا پولی را به او قرض دهید اما با این کارخودتان از اولویت های زندگی تان عقب می افتید بهترین استراتژی این است که با برخورد خوب و حسن جویی او را خلع صلاح کنید.
مطمعنا نوع برخورد ما در برداشت دیگران و عکس العمل انها بسیارمهم است. اگر با لحنی ملایم درجواب درخواست دیگران از او حسن جویی کنیم شنیدن جواب رد برای طرف مقابل راحت تر می شود. مثلا این جوتب را میتوانیم داشته باشیم: ممنون که من رو انتخاب کردید و خواسته ی خودتان را با من درمیان گذاشتید این فرصت خوبی بود تا بتوانم به شما کمک کنم ولی الان این امکان وجود ندارد و درفرصت های بعدی جبران میکنم.
5. پای احساسات خودتان را به میان بیاورید
بارها برای خودم پیش امده که قصد خرید کالایی را نداشتم و فقط میخواستم از قیمت ان مطلع باشم با این نگرش وارد مغازه ای شده ام و وقتی ازقیمت ان کالا اگاه شدم میخواستم قائله ختم شود اما فروشنده مدام میخواست مرا متقاعد کند که ان کالا را بخرم و من تحت تاثیر قرارگرفتم و علارغم تصمیمی که داشتم عمل کردم و ان کالا را خریدم ولی واقعا نیازی به خرید آن کالا نبوده وصرفا بخاطر نداشتن قدرت نه گفتن این اتفاق افتاده است.
درحالیکه درچنین شرایطی درگیرکردن احساسات خودتان نسبت به ان کالا میتواند بهترین استراتژی برای رد کردن درخواست دیگران است. میتوانید با مطرح کردن احساسات خود نسبت به ان کالا قضیه را شخصی کنید زیرا احساسات هرشخص مساله ای فردی است و کسی نمی تواند در ان دخالت کند.
مثلا درپاسخ به فروشنده بگوید:متشکرم ازپیشنهادشما اما احساس میکنم این پیشنهاد مناسب الان من نیست.
6. ازچیزی که درچنته دارید کمی مایه بگذارید
اگر شرایط انجام کاری را نداشتید میتوانید ان را به دیگران ارجاع دهید. این استراتژی به ان معنی نیست که ان کار را از سرخودتان باز کنید و به دیگری محول کنید بلکه با درنظرداشت شرایط طرف مقابل میتوان ازکس دیگری کمک گرفت.
7. منطقی رفتار کنید
یعنی بین احساس و منطق تان تعادل درمیان باشد. نه خیلی احساساتی عمل کنید که بعدا پشیمان شوید و نه انقدربی احساس که بعدا حس گناه را تجربه کنید. بسیاری افراد هستند که وقتی جواب رد به دیگران میدهند احساس گناه می کنند درحالیکه بهترین کار این است که منطقی رفتار کرد.
وقتی بتوانیم اگاهی لازم نسبت به رفتارهای مان داشته باشیم قطعا میتوان بهترین تصمیم را گرفت و منطق را در تصمیمات مان دخیل کرد.
سخن نهایی:
قدرت نه گفتن را از کودکی با آزمون و خطاها میتوان اموخت اما متاسفانه دربسیاری موارد خانواده ها بله گفتن را به کودکان بیشتر می اموزند و فکر می کنند نوعی ادب است و نباید به دیگران نه بگویند. درحالیکه میتوان با مشخص کردن حدومرز بین خود و دیگران این چارچوب را حفظ کرد و با اعتماد بنفس و محترمانه به دیگران نه بگوییم دراین مقاله راهکارهای بسیار کاربردی و مفید را ارائه کردم تا بتوانید ازان ها بهره ببرید و قدرت نه گفتن را بدست اورید.