خلق احساس لیاقت با عزت نفس
سلام خدیجه احمدی هستم و در این سایت مقالات و مطالبی در مورد عزت نفس، اعتماد به نفس و خودباوری و همینطور موارد شامل توسعه فردی بانوان منتشر میکنم. بایک مقاله ی دیگر در مورد خلق احساس لیاقت با عزت نفس در سایت مهرگون در کنار شما هستم. اگر کمدتان پر از لباس های خوش رنگ و شیک است ولی تنها زمانی از آنها استفاده می کنید که دریک مهمانی دعوت شده باشید.
یا وقتی غذا درست می کنید تنها بفکر این هستید که چیزی بخورید و شکمتان سیر شود و غذاهای خوشمزه و لذید را فقط برای مهمان درنظر میگیرید و حتا وقت زیادی را هم صرف تزیین ان می کنید!
متاسفانه این قبیل رفتارها خبر از نبود عزت نفس و فقدان احساس لیاقت در ناخوداگاه شماست .
همه ی ما از بدو تولد ودردوران نوزادی سرشار از عزت نفس بودیم اما عوامل بیرونی مثل پدرومادر و محیطی که در آن رشد کردیم و بزرگ شدیم همه و همه دست به دست هم داده اند و عزت نفس ما روز به روز کمترو کمتر شده است.
عوامل بیرونی که روی عزت نفس تاثیر گذاشته درواقع احساس لیاقت ما را در درون مان کشته است و با این نقصان در دوران بزرگسالی با مشکلات زیادی روبه رو می شویم.
دراین مقاله قرار است بدانیم چگونه احساس لیاقت را دوباره خلق کنیم و با این تغییر بزرگ دستاوردهای زیادی در زندگی داشته باشیم.
احساس لیاقت چیست؟
انسان موجودی است تکامل پذیر و همه ی ما در طی سالهایی که زندگی میکنیم در حال گذراندن دوره ی تکاملی خود هستیم. حتی کودک درون ما با احساس لیاقت به دنیا میآید. ولی رفتارهای اشتباه دنیای بیرون باعث میشود این احساس به مرور در ما تضعیف شود.
درواقع به دنیا امده ایم تا رشد کنیم و تکامل پیدا کنیم. و اولین قدم برای اینکه بتوانیم سیر تکاملی خود را آنطور که دوست داریم طی کنیم، اگاهی است.
اگاهی به اینکه ما مخلوقات ارزشمند خداییم( زیرا بخشی از روح خداییم). ولایق هر آنچه در بین زمین و آسمان است.
همانطور که در آیه ای از قران بخوبی اشاره شده است:
سخرلکم ما فی السماوات وما فی الارض.(به تسخیر شما دراوردم هرانچه دربین آسمان و زمین است).
احساس لیاقت همان باوری است که در ذهن خودتان ساخته اید. اگر باور دارید جهان پر از فراوانی است و تمام شدنی نیست میتوانید برای موفقیت های بزرگ تری در زندگی تان تلاش کنید و دستاوردهای زیادی را کسب کنید.
اما اگراین باور را ندارید و مدام با این افکاردست و پنجه نرم می کنید که مثلا « من کجا و ماشین فلان مدل کجا؟»
یا
« اگه برنده شدم این دفعه رو شانس اوردم وگرنه من کجا و گوشی ایفون کجا»
به شدت احساس لیاقت و عزت نفس پایینی داریدکه باید تقویت شوید.
اصل مطلب اینجاست که برای رسیدن به هرموفقیتی ابتدا باور ان را در ذهن خود باید بسازیم و خودمان را لایق آن بدانیم شما هیچ گاه کسی را نمی بینید که خود را لایق چیزی ندیده باشد و به ان رسیده باشد.
رابطه ی عزت نفس با احساس لیاقت
قبل تر گفتیم احساس لیاقت همان باوری است که درخودتان ایجاد کرده اید. هرانچه امروز در زندگی تان دارید حاصل احساس لیاقت شماست که اجازه ی ورود به زندگی تان داشته است.
حالا احساس لیاقت از کجا می آید؟
از احساس ارزشمندی که به خود دارید.
به چه میزان احساس ارزشمندبودن می کنید؟
اگر این احساس درشما وجود دارد به این معنی است که عزت نفس دارید و اگر اینطور نیست تمام معادلات به هم می خورند و احساس لیاقت تان زیر سوال می رود.
درحقیقت این احساس در شما وجود ندارد و عملا نمی توانید دستاوردهای زیادی در زندگی داشته باشید.
احساس لیاقت این نیست که بگویید من لایق زندگی ایده ال هستم و بنشینید و منتظر ایده ال های زندگی تان باشید.به دنبال احساس لیاقت پای عزت نفس درمیان می آید و فردی که عزت نفس بالایی دارد هیچ گاه دست از تلاش برنمیدارد و اهمال کاری نمیکند.
همواره در تلاش و کوشش است تا بتواند خالق زندگی خود باشد نه اینکه بنشیندو از دور نظاره گر رسیدن همای سعادت باشد.
بسیار مهم است بدانی…
قبلا در مورد رابطه عزت نفس و عذرخواهی صحبت کرده بودیم. اما اینجا مبحث ما رابطه عزت نفس و احساس لیاقت است.
رابطه ی بین عزت نفس و احساس لیاقت یک رابطه ی مستقیم است اگر امروز در این رابطه درجای مناسبی قرار نگرفتید و از ان منحرف شده اید بیشترین تاثیر آن را از کودکی گرفته اید وباعث شده زخم های عمیقی در وجود شما به جای گذاشته شود اما بازهم شما باید کنترل ذهن خود را به دست بگیرید و این بار آگاهانه به سمت خلق احساس لیاقت بروید. نکته جالب اینجاست که احساس لیاقت کاریزماتیک به نظر برسیم.
تکنیک های خلق احساس لیاقت
دراین قسمت با به کارگیری این روش ها میتوانید تاحد زیادی به ضمیر ناخوداگاه خود نفوذ کنید و ریشه ی نبود عزت نفس و احساس لیاقت را پیدا کنید.
خودشناسی کنید
درخودشناسی نیاز است سفری تک و تنها به درون خود داشته باشید و با مرور خاطراتی که از گذشته و دوران کودکی در ذهنتان به جا مانده سرنخ های عدم احساس لیاقت و عزت نفس را پیدا کنید.
مثال:
شاید بخاطر بیاورید زمانی را که میخواستید حرفی بزنید ولی مادرتان جلوی شما را با این جملات گرفته است…
«تو بشین سرجات
«بچه رو چی به حرف زدن
« کی به تو گفت حرف بزنی؟
وقتی سرنخ ها را پیدا کردید خوشحال باشید چون افرادی هستند که تا اخرعمر با کمبود عزت نفس و فقدان احساس لیاقت سر می کنند و سرنخ ها را پیدا نمی کنند .
اما حالا نوبت این است که بدانید با این سرنخ ها چه باید کرد!؟
•رفتار آگاهانه داشته باشیم و در جهت رشد از آن استفاده کنیم.
رفتار اگاهانه یعنی بدانیم باید این رنج را به لذت تبدیل کنیم.
اهرم رنج: رفتار اشتباه والدین در کودکی با ما است.
اهرم لذت: دور انداختن فکر منفی و جای گزین کردن یک فکرو باور مثبت.
قبول کنیم که رفتار نااگاهانه والدین رنجی را در درون ما به جا گذاشته اما این ما هستیم که انتخاب می کنیم ذهن مان را چطور مدیریت کنیم. میتوانیم فکر منفی را بزرگ تر کنیم یا به اهرم لذت تبدیل کنیم و مثبت فکر کنیم.
درهرصورت کسی نمی تواند شما را مجبور به انجام کاری کند این شما هستید که در درون خودتان باید تصمیمی بگیرید که به نفع رشدتان باشد.
نشخوارهای منفی را ازبین ببرید
ذهن ماکارخانه ی فکر سازی است و حتی لحظه ای نیست که فکر تولید نکند. نشخوارفکری همان فکرهای منفی هستند که ما انها را در ذهن خود پرورش میدهیم. با اگاهی از این موضوع می توانیم تا حد زیادی از این فکرها رها شویم و احساس لیاقت را در خود زنده نگه داریم. در اکثر موارد نشخوارهای ذهنی منجر به کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس ما میشود.
مثلا وقتی کار اشتباهی میکنید. فکرهای منفی به سراغتان می آید و شروع می کنید به گفتگوهای درونی منفی.
چقدر من احمقم که نتونستم ازپسش بربیام…
دوباره گند زدم میدونستم اینجوری میشه…
این دفعه ام شکست خوردم من ادم این کار نیستم…
این قبیل فکرها احساس لیاقت را ذره ذره در وجودتان می کشد و از بین می برد.
حقیقت اینجاست که ما باید تنها مسئولیت کارهایمان را به عهده بگیریم چه خوب و چه بدوسپس با قبول مسئولیت در قبال اشتباهات بخوبی می توانیم ذهن را کنترل کنیم و نگذاریم نسخوارهای فکری منفی برما غالب شوند.
تو کافی هستی
درنظر بگیرید در موقعیتی قرار گرفته اید که هیچ کس به جز خودتان در اطرافتان نیست، مثلا در یک بیابان!
دراین موقعیت تنها خودتان هستید و خودتان. هیچ یک از متعلقات زندگی تان مثل خانه، ماشین، حساب بانکی، فرزند، همسر و دیگر عوامل بیرونی، به هیچ یک دسترسی ندارید.
دراین حالت تنها کسانی میتوانند رنج زیادی نکشند که در درون خود احساس لیاقت و عزت نفس را داشته باشند. یعنی باور به اینکه به خودی خود ارزشمند است حتا بدون متعلقات و دستاوردهای زندگی شان.
درواقع ما نباید احساس لیاقت درونی مان را به متعلقات زندگی ودستاوردهای مان گره بزنیم.
انها ممکن است دریک لحظه بدلیل شکست یا ناکامی از زندگی مان محو شوند و تنها چیزی که برای ما باقی می ماند عزت نفس و احساس لیاقت است که باید از درون خودتان با ایجاد باورهای سازنده مانند من کافی هستم در خودتان تقویت کنید. شما اشرف مخلوقاتید پس باید خود را لایق بهترین ها بدانید و همواره برای بهتر بودن تلاش کنید.
سخن اخر:
همه چیز به این برمی گردد که چه طور درمورد خودمان فکر میکنیم. وقتی بتوانیم ذهن خود را مدیریت کنیم وباورهای مثبت را درخودمان پررنگ تر کنیم هیچ گاه نشخوارهای منفی برما غالب نمی شوند و احساس لیاقت و عزت نفس ما حفظ میشود. دراین مقاله تکنیک هایی برای درک بهتر در اختیارتان قرار داده ام تا با بهره گیری از انها بتوانید احساس لیاقت را در خود خلق کنید و تغییر بزرگی به زندگی تان دعوت کنید.