مهرگون

تنها وبسایت آموزشی استاد خدیجه احمدی

اعتماد به نفس چیست؟ ارتباطش با عزت نفس و رازهای افزایش آن

اعتماد به نفس

اعتماد بنفس چیست ؟چه تفاوتی با عزت نفس دارد ؟

خدیجه احمدی هستم. مدرس عزت نفس و اعتماد به نفس و از این جهت به تدریس این موضع علاقمند شدم که بهبود آن تاثیر بسیار زیادی در زندگی خودم داشته است.

امروزه درمیان مردم می بینیم بحث زیادی در مورد اعتماد بنفس و عزت نفس می شود و هرکسی بر اساس درک و درایتی که دارد اظهار نظر میکند .

گاها می بینیم در میان صحبت هایشان برای یکدیگر نسخه هم می پیچند. مثلا اینکه تو اعتماد بنفس نداری ولی عزت نفس داری و یا شاید برعکس .اما نمی بینیم از باورها و ایمان به خود چیزی بگویند .

بیاید یک بار برای همیشه بدانیم اعتماد بنفس و عزت نفس چیست؟ چه تفاوتی باهم دارند ؟

دراین مقاله مطالب جامع و کاملی درمورد اعتماد بنفس و موضوعات پیرامون آن را در اختیار شما قرار داده ایم تا بتوانید با کسب آگاهی درمورد اعتماد بنفس به موفقیت های چشم گیری در زندگی برسید زیرا اعتماد بنفس از فاکتورهای مهم در رسیدن به خواسته های ماست .

دراین مقاله میخوانیم :

۱_تعریف اعتماد به نفس

۲_ انواع اعتماد به نفس

۳_مراحل تبدیل اعتماد بنفس به مهارت

۴_ارتباط عزت نفس و اعتماد بنفس

تعریف اعتماد بنفس

اعتماد به نفس

اعتماد بنفس self confidens یعنی اطمینان داشتن به مهارت هایی که بلدی. در واقع اعتماد داشتن به خود و توانایی های خود را اعتماد بنفس میگوییم .

ممکن است شما هم در اطراف خود افرادی را بشناسید که در زندگی به موفقیت های زیادی دست پیدا کرده است بهتراست بدانید این افراد از اعتماد بنفس بالایی برخوردار بوده اند و اگر اینطور نبود با رسیدن به اولین مانع جا می زد و دیگر به سراغ آن کار نمی رفت .

همه ما باید بدانیم برای به دست آوردن هرچیزی در زندگی لازم است که بهای آن را بپردازیم . برای بدست آوردن موفقیت های زیاد در زندگی هم باید مهارت های زیادی بلد باشیم و از وقت و زمان خود در جهت رشد فردی خود بهره ببریم .

زیرا اعتماد بنفس هم ارتباط مستقیم با مهارت های ما دارد . به میزانی که اعتماد بنفس بالایی داشته باشیم قدرت ریسک پذیری بیشتری داریم و به خود ایمان داریم که اگر وارد کاری شدیم و حتا شکست خوردیم دوباره بلند شویم و راه دیگری را امتحان کنیم .

برخلاف کسانی که اعتماد بنفس بالایی ندارند و نمیتوانند ریسک کنند و در منطقه امن خود باقی می مانند و نهایتا در زندگی معمولی با خواسته های زیاد باقی می مانند .

افرادی که اعتماد بنفس سالم دارند همیشه در تکاپو هستند و مدام خودشان را در چالش های مختلف امتحان میکنند و دست از تلاش برنمیدارند چون به خود باور دارند و میدانند هرچه قدر مهارت های بیشتری داشته باشند اعتماد بنفس شان بیشتر و به تبع آن موفقیت ها و دستاوردهای آنان بیشتر میشود .

افرادی که اعتماد بنفس بالایی دارند با رسیدن به یک دستاورد و موفقیت در زندگی شان خودباوری بیشتری پیدا میکنند ودر صدد بدست آوردن نتایج بیشتر و موفقیت های بیشتر درمی آیند . آنقدر که موفقیت در زندگی آنها نوعی تفریح است زیرا راهشان راپیدا کرده اند و میدانند که برای رسیدن به خواسته هایمان لازم نیست زانوی غم بغل بگیریم بلکه داشتن ایمان و باور به خود سوخت اصلی رسیدن به موفقیت های بیشمار است.

همچنین می‌توانید تعریف کاملی از اعتماد به نفس در ویکی پدیا مطالعه کنید.

دراین قسمت از مقاله لازم است بدانیم سه دسته اعتماد بنفس داریم که تنها یک مورد آنها میتواند سازنده و سالم باشد .

۲ _انواع اعتماد به نفس :

۱_اعتماد به نفس سالم

کسانی که مهارت دارند و توانایی انجام آن را دارند و ادعا هم میکنند از اعتماد بنفس سالم برخورداند .
دستاورد این افراد در زندگی به میزان مهارت های آنهاست و در گروه کسانی قرار دارند که از زندگی رضایت دارند .

۲_اعتماد بنفس بالای کاذب

کسانی که مهارت ندارند و قطعا توانایی لازم را هم ندارند اما ادعا دارند .
این افراد از اعتماد بنفس بالای کاذب برخورداند .

و عموما کسانی هستند که وقتی کنارشان بنشینیم مدام از کارهایی که نکرده ولی ادعا میکنند حرف می زنند . این اختلال برگرفته از نداشتن باور و ایمان قلبی به خود است .

بیشتر افرادی که در زندگی دستاوردی ندارند اما فقط حرف شان را زده اند و شاید با همین اختلال حتا بمیرند .
هرچند ریشه ی این اختلال به نحوه ی رشد او در کودکی برمیگردد و عواقبی که در بزرگسالی خودشان را نشان میدهند اما میتوان با این اختلال روبرو شد و اعتماد بنفس سالم را بدست آورد .

قدم اول پذیرش است این که بپذیریم دچار اعتماد بنفس بالای کاذب هستیم و این میتواند مانع بزرگی برای رسیدن به خواسته های ما باشد وقتی به این باورمندی رسیدیم میتوانیم مهارت های خود را بیشتر کنیم و با اینکار روز به روز به اعتماد بنفس سالم ما افزوده میشود و هر دستاورد کوچک در زندگی میتواند بذر دستاوردهای بزرگ باشد .

۳_اعتماد بنفس پایین کاذب

کسانی که مهارت های زیادی دارند و توانایی انجام آن ها را هم دارند اما نمیتوانند ادعا کنند .

این افراد دارای اعتماد بنفس پایین کاذب هستند .

مهم است بدانیم این افراد به دلیل نداشتن عزت نفس نمیتوانند ادعا کنند پس نمیتوانند به دستاورد و موفقیت برسند و در مرحله ی ناکامی باقی می مانند .

حسرت و احساس ندامت در این افراد بسیار زیاد است چون به خود باور ندارند و عدم ایمان به توانایی های شان باعث بسته شدن دست و پای آنها شده است .

اما همه چیز به اینجا ختم نمی شود خوشبختانه اعتماد بنفس سالم اکتسابی است و میتوان با پرورش مهارت و ایجاد باور درست نسبت به خود که با تقویت عزت نفس میسر میشود به این توانمندی رسید . در این قسمت از مقاله میخواهیم مراحل تبدیل اعتماد بنفس را به مهارت یاد بگیریم

۳_مراحل تبدیل اعتماد به نفس به مهارت :

اعتماد به نفس

۱_نادانِ ناآگاه

در این مرحله فرد نمیداند چه مهارت هایی میتواند داشته باشد. هنوز مهارتش را نشناخته تا زمانی که احساس نیاز در این فرد شکل بگیرد .

مثلا فردی که هر روز مسافت زیادی را تا محل کارش پیاده میرود و وقتی احساس نیاز میکند و باخودمیگوید :
“ای کاش ماشین داشتم و میتوانستم رانندگی کنم”
(به رانندگی احساس نیاز کرد )
در نهایت میداندکه باید مهارت رانندگی را باید یاد بگیرد .

۲_دانای نا آگاه

دراین مرحله فرد نیازش را میداند ولی هنوز بلد نیست .

۳_دانای آگاه

فردی است که نیازش را میداند و درحال یادگیری مهارت است .

مثال :فرد در آموزشگاه ثبت نام کرده است و با مربی میتواند رانندگی را انجام دهد .اعتماد بنفس کامل ندارد و مسلط نشده .

۴_ دانای نا آگاه

کسی که نیازش را میداند و مهارت هم کسب کرده اما تمرکز کامل ندارد .

مثلا: رانندگی را بلد است ولی نا آگاهانه انجام میدهد و تمرکز صددرصد نمیگذارد .

پس از گذراندن این مراحل فرد به اعتماد بنفس سالم میرسد زمانی که تمرکز صد درصد را روی مهارتی که یاد گرفته بگذارد و بتواند در آن ادعا کند .

وقتی اعتماد بنفس چیزی را بخواهیم بدست بیاوریم فقط لازم است در آن مهارت استمرار به خرج بدهیم و تکرار کنیم تا تبدیل به عادت شود و در ضمیر ناخودآگاه ما جای بگیرد .

مثلا: اعتماد بنفس در نوشتن
وقتی کلاس اول بودیم برای نوشتن آ. مهارت نداشتیم و برای ما سخت نبود اما با تکرار تبدیل به عادت سد و حالا برای نوشتن آ . مهارت به دست آورده ایم و دیگر برایمان سخت نیست زیرا در ضمیر ناخودآگاه ما جای گرفته و نسخه ی پیش فرض آن را داریم .

شاید بپرسید چرا از اول مهارت نداریم ؟

چون مغز ما تنبل است و وقتی چیزی را یاد میگیرد که تکرار شود در این حالت است که مغز اتوماتیک وار آن کار را انجام میدهد.

۴_تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

همانطور که گفته شد عزت نفس نیز عامل مهمی در ایجاد اعتماد بنفس است . و اگر بخواهیم ارتباط میان این دو را بررسی کنیم باید بگویم

اعتماد بنفس زیر مجموعه عزت نفس است . این یعنی در ابتدا باید عزت نفس داشته باشیم تا اعتماد بنفس را بدست بیاوریم .

ارتباط عزت نفس و اعتماد بنفس بسیار تنگاتنگ است . کم و زیاد شدن یک مولفه روی مولفه ی دیگر تاثیر میگذارد .
( با کم شدن عزت نفس ،اعتماد بنفس هم کم می شود )

زیرا عزت نفس احساس ارزشمندی و لایق بودن ما را تعیین میکند و وقتی ما این احساس را درخود نداشته باشیم چطور میتوانیم مهارت یاد بگیریم که اعتماد بنفس مان بالا برود؟

کتاب برای افزایش اعتماد به نفس

در این بخش چند کتاب خوب برای افزایش اعتماد به نفس به شما عزیزان معرفی می‌کنیم. با مطالعه این کتاب ها می‌توانید بیشتر و بهتر روی اعتماد به نفس خود کار کنید.

در باب اعتماد به نفس نوشته آلن دوباتن:

این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های اعتماد به نفس است که با شناخت موانع و راه‌حل‌های تقویت اعتماد به نفس در افراد با ویژگی‌های مختلف، به شما کمک می‌کند تا باور داشته باشید که لایق موفقیت هستید.

جرات داشته باش: راه‌های افزایش اعتماد به نفس نوشته فردیک فانژه:

این کتاب یکی دیگر از بهترین کتاب‌های اعتماد به نفس است که با تکیه بر روان‌درمانگری شناختی- رفتاری، شما را قادر می‌سازد تا با تغییر دیدگاه‌ها و رفتارهای منفی، عزت نفس خود را بالا ببرید.

خودت را به فنا نده نوشته گری جان بیشاپ:

این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های اعتماد به نفس است که با زبان ساده و روان، شما را با چالش‌های ذهن خود آشنا می‌کند و راهکارهای عملی برای پایان دادن به خودسرزنی و خودبخشش می‌دهد.

پروژه شادی نوشته گرچن رابین:

این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های اعتماد به نفس است که با توجه به تجربه شخصی نویسنده، شما را تشویق می‌کند تا در طول ۱۲ ماه، هدف‌های شخصی خود را برای شاد بودن تعیین کنید و آن‌ها را پیگیری کنید.

قدرت ذهن ناخودآگاه شما نوشته ژوزف مورفی:

این کتاب یکی از بهترین کتاب‌های اعتماد به نفس است که با آموزش قوانین علمی و عملی استفاده از قدرت ذهن ناخودآگاه، شما را قادر می‌سازد تا هر چیزی را که می‌خواهید در زندگی خود جذب کنید1

سخن آخر :

اعتماد بنفس و عزت نفس برای رشد و توسعه فردی و اجتماعی هر فرد لازم و ضروری است و نبودن یک مولفه روی دیگری تاثیر گزار است . با تقویت عزت نفس و اعتماد بنفس موفقیت تان تضمین شده است زیرا باور های درست در شما شکل گرفته و به خودباوری می رسید .

 

خدیجه احمدی وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید